كثافة مصادر التعلم داخل رحلة معرفية عبر الويب (WebQuest) وأثرها في تنمية بعض مفاهيم الثقافة الغذائية لدى طفل الروضة

نوع المستند : المقالة الأصلية

المؤلف

جامعة حلون

المستخلص

مستخلص البحث:
يهدف البحث إلى الكشف عن أثر رحلة معرفيّة (قليلة- كثيرة) المصادر في تنمية بعض مفاهيم الثقافة الغذائيّة لدى طفل الروضة، وفي سبيل  تحقيق هذا الهدف استخدمت الباحثتان التصميم التجريبي ذا المجموعتين، وطبّقا اختبار مفاهيم الثقافة الغذائيّة قبلي وبعدي على المجموعتين التجريبيتين، واشتمل البحث على متغير مستقل هو الرحلة المعرفيّة (قليلة – كثيرة) المصادر، وتضمن البحث متغير تابع  وهو مفاهيم الثقافة الغذائيّة ببعديه (البعد الأول هو مكونات الجهاز الهضمي، ورحلة الطعام داخل الجهاز الهضمي ،والبعد الثاني هو الهرم الغذائي ،ومكونات الوجبة الغذائيّة السليمة والوجبة الغذائيّة الضارة)، وقد تكونت عيّنة البحث من (60) طفلًا وطفلة على مجموعتين تجريبيتين  بواقع (30) طفلًا وطفلة لكل مجموعة. وقد أسفرت نتائج البحث عن وجود فروق ذات دلالة إحصائية عند مستوى 0.01 بين متوسطات درجات أطفال المجموعة التجريبية الأولى ،والتي تعرضت لرحلة معرفيّة قليلة المصادر والمجموعة التجريبية الثانية التي تعرضت لرحلة معرفيّة كثيرة المصادر في كل من التطبيق القبلي والبعدي لاختبار مفاهيم الثقافة الغذائية، لصالح المجموعة التجريبية الثانية التي تعرضت لرحلة معرفية كثيرة المصادر يرجع ذلك للأثر الأساسي للرحلة المعرفيّة كثيرة المصادر في تنميّة مفاهيم الثقافة الغذائيّة.
Abstract:
The research aimed to reveal the effect of a cognitive journey with (few - many) sources in the development of some concepts of food culture to the kindergarten child. In order to achieve this goal, the researchers used the two groups experimental design, and they applied the concepts of food culture test before and after on the two experimental groups. The research included; independent variable which is the cognitive journey with (few - many) sources, and dependent variable which is the concepts of food culture in two dimensions. The first dimension is the components of the digestive system and the food journey inside the digestive system. The second dimension is the food pyramid and the components of the proper diet and the harmful diet.
The research sample consisted of (60) children A boy and a girl in two experimental groups, each group consisted of (30) children and girls. The results of the research showed a statistically significant differences at the level of 0.01 between the average scores of the children of the first experimental group (which was exposed to a cognitive journey with few sources) and the second experimental group (which was exposed to a cognitive journey with many sources in both the pre- and post-application of the food concepts test). The result was in favor of the second experimental group, which was exposed to a cognitive journey with many sources due to the basic impact of the cognitive journey with many sources in the development of the concepts of food culture.
Key words: WebQuest- Density of Resources - Food culture of kindergarten.

الكلمات الرئيسية